torstai 20. heinäkuuta 2017

Basilikaa pakkaseen

Tämä ei nyt ole ihan oikea perinteinen käsityö, mutta minusta lähempänä käsityötä kuin ruuanlaittoa.

Minua on aina harmittanut, kun talvella ostetuista basilkaruukuista jää noin puolet käyttämättä, toisaalta kesällä basilika kasvaa rehottaa niin, ettei tiedä mihin sitä laittaisi. Sitten kokeilin pakastamista. Olin todella epäileväinen, basilkahan kuolee, kun se kuulee sanan pakkanen. Testaus onnistui.

Anna basilikan kasvaa reilusti. Leikkaa pakastettava "oksa" kahden lehden yläpuolelta, niin että kaksi lehteä jää runkoon, lehtien tyvestä lähtee sitten kasvamaan uudet versot. Toisin sanoen, latvo basilika.
Ota alumiinfoliosta noin 12cm x 12cm pala. Silppua basilikaa kerta-annoksen verran foliolle.



Taittele folion reunat tiukasti, yrtti on voimakastuoksuinen ja helposti koko pakstin tuoksuu basilikalta. Kiikuta nyssykkä suoraan pakkaseen. Nopea jäädytys on kaiken A ja O.
"Vetoketjupussi" on kätevä, kun keräät nyssykät yhteen pakkasessa ja sieltä on nopsa napata mauste käyttöön. Ah, ihana basilikan aromi täyttää keittiön, kun laitta jäässä olevan yrtin ruokaan.
Kuluvana kesä olen testaillut ja sama menetelmä toimii ainakin sitruunamelissan ja oreganon kohdalla. Tässä tämä mukava, pieni kesäaamun askartelu, siis käsityö, ei ruuan laittoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti