tiistai 29. tammikuuta 2013

Vielä vanhempi tilkkupeitto

Etsiessäni ihan muuta, osui käsiini tämä tilkkupeitto. Kun  nyt tilkkupeitoista olen alkanut kirjoittamaan, niin kerrotaan tämänkin tarina. Kyseinen tilkkupeitto on todella vanha, sen vanhimmat tilkut ovat 1940 -luvulta. Peitteen tekemisen aloitin lapsuudenkodissani 1960 -luvulla, ajatuksenani oli tehdä kaksi jättikokoista tyynyä - sen ajan Fatboy.
Kaikki tilkut ovat samettia. Kuluneet vaaleanpunaiset ja muutama vaaleansininen tilkku ovat peräisin tätini vanhoista kouluhameista. Vakosametti oli varmaan silloin muodikas kangas. Minulla on teininä ollut viininpunainen housupuku, petrolinsiniset ja vihreät samettihousut. (Farkut tulivat myöhemmin :) Sitä en millään muista, mistä nuo mustat tikut ovat lähtöisin.

No, tyynyt eivät tulleet valmiiksi. Keskeneräinen tikkutyö kulki mukanani asunnosta toiseen. 80-luvun alussa tein tilkuista peiton, sille tuli "tilaus", siitä sai hyvän peiton lattialle levitettävksi. Vauvoina lapsemme ovat köllötelleet peitolla.

Sitten alkoi peitteen kulta-aika Se on kiertänyt maailmaa. Se on ollut mukanamme purjelentokisamatkoilla piknik peittona.  Pikaisella tiedostojen selauksella löysin kuvia ainakin seuraavista paikoista:

Australia 1987, Victorian osavaltio, Benalla. Eucalyptuspuun varjossa avustajien ruokailuhetki meneillään
Itävalta, WienerNeustadt 1989. Lentokentällä, avustajien liikuntahetki. Peite näkyy, jos tarkasti katsoo maata  Volvon vieressä. Asiaan vihkiytyneet tietävät keltaisesta lipusta, että ollaan Itävallan kisoissa.
Ruotsi, Borlänge 1993. Pilotin lepohetki ennen päivän tehtävää. Ruotsin kisoissa oli tosi kylmää!

Näiden paikojen lisäksi, peite on käynyt kolme kertaa Italiassa ja epäilen vahvasti, että se kerran matkusti myös jenkkeihin ;) Peite oli kätevä myös kotimaan kisoissa, sitä ei suuremmin tarvinnut varoa, tiesi heti kumpi oli päälipuoli. Hätätilassa se on toiminut myös lisäpeittona. Ja surutta sen sai heittää pesukoneeseen. Viimevuodet peite on lepäillyt komerossa, josta sen siis löysin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti